Cum să ai întotdeauna cu ce să te îmbraci

Se spune că “N-am cu ce să mă îmbrac” este una dintre cele mai frecvente plângeri ale femeilor în raport cu garderoba lor, care cel mai adesea este plină ochi de haine.

Ideea din spatele acestei constatări este că nu lipsa hainelor este problema, ci dimpotrivă, abundenţa lor şi lipsa organizării.

Aşa încât, în majoritatea articolelor despre acest subiect ţi se propun diverse tipuri de “purificare” sau “detox” vestimentar, care implică renunţarea la o bună parte din hainele şi accesoriile pe care nu le-ai purtat recent sau în mod curent.

Vei ajunge astfel la o garderobă esenţializată, capsulă, formată din 20-30 de piese care îţi permit să compui o mulţime de ţinute.

Sunt convinsă că sunt multe de femei cărora li se potriveşte această abordare, dar eu nu mă număr printre ele. 🙂

Desigur, sunt absolut de acord cu ideea că organizarea garderobei este importantă şi te ajută mult să-ţi compui ţinute cu stil.

Sunt de asemenea de acord cu faptul că periodic ar trebui să-ţi treci în revistă garderoba – haine, pantofi, accesorii – şi să elimini piesele defecte, rupte, pătate, pantofii care te strâng sau hainele care ţi-au rămas iremediabil mici.

Dar dincolo de aceste idei de bun simţ, eu am propriile mele metode de a avea mereu cu ce să mă îmbrac.

M-am gândit că unele dintre ele v-ar putea fi de folos şi vouă, aşa că iată-le.

Piesele basic de calitate şi în număr suficient

Piesele basic sunt, aşa cum le spune şi numele, fundamentul unei garderobe cu stil.

Ce înseamnă piese basic? Toate cele care pot fi purtate atât individual cât şi în combinaţie cu zeci de alte piese din garderobă.

Pentru mine ele sunt:

  • Tricourile negre, bleumarin, albe şi cu dungi, cu mâneci scurte sau lungi. Prefer tricourile din bumbac 100% sau bumbac cu elastan (95% bumbac, 5% elastan) dar am şi tricouri de vâscoză şi elastan care sunt mai fluide decât cele de bumbac.
  • Cămăşile albe şi în culori pastelate de bumbac, in, vîscoză sau amestec între acestea.
  • Blugii de toate croielile (bootcut, boyfriend, largi, drepţi) fără rupturi sau uzare excesivă.
  • Pantalonii negri cu croieli diverse: evazaţi, creion, culotte.
  • Jachetele de blugi

De ce am precizat că ar trebui ca piesele basic să fie în număr suficient?

Pentru că nu, un singur tricou negru nu ajunge. Ai nevoie de mai multe tricouri cu forme diferite ale decolteului, cu lărgimi diferite (pe sub un sacou porţi un tricou cambrat în vreme ce cu blugi porţi unul mai larg, de exemplu), cu mînecă scurtă, lungă sau trei sferturi.

Calitatea pieselor basic este, în mod deosebit importantă, pentru că acestea vin direct în contact cu pielea ta şi sunt purtate cel mai des.

De aceea vă recomand să vă cumpăraţi tricouri şi bluze din materiale naturale, care se simt plăcut pe piele şi o lasă să respire.

Nu sunt împotriva poliesterului, are calităţile sale şi am şi eu rochii, fuste sau pantaloni din poliester care nu se şifonează şi arată foarte bine. Dar pentru piesele pe care le îmbrac direct pe piele aleg mereu materiale naturale.

Ca să ai întotdeauna la îndemână hainele de care ai nevoie, trebuie ca garderoba ta să aibă un fundament solid, iar acesta îl constituie piesele basic. Multe şi de calitate.

Haine pe măsura mea, care se potrivesc stilului meu

În privinţa măsurilor, lucrurile sunt destul de clare. Nu ţin în garderobă haine care mi-au rămas mici, în ideea că voi slăbi cândva şi le voi purta din nou. Sunt prea bătrână ca să mai am asemenea iluzii. 🙂

Pe de altă parte, mi s-a întâmplat să-mi supraestimez măsura şi să-mi cumpăr haine care mi s-au dovedit prea mari. Dacă îmi plac şi vreau să le păstrez, merg la croitoreasă şi le ajustez, dacă nu, le returnez imediat.

Îmi cunosc preferinţele şi ştiu ce haine mi se potrivesc, aşa că nu mă las tentată de preţuri mici sau reduceri pentru a cumpăra piese pe care apoi să nu le port.

De asemenea, nu îmi cumpăr haine nepotrivite stilului meu de viaţă.

Nu sunt o persoană sportivă, aşa că n-ar avea rost să-mi cumpăr echipament outdoor sau de trekking. Nu merg nici la nunţi, petreceri sau cluburi, deci nu am rochii de seara lungi, cu spatele gol sau cine ştie ce croieli sofisticate – deşi am câteva rochii de ocazie, just in case.

Majoritatea hainelor mele sunt de zi şi se află în zona smart-casual. Pot spune cu certitudine că nu am în garderobă vreo piesă care să nu se poată combina cu cel puţin trei-patru altele.

Nu îţi încărca garderoba cu haine sau accesorii nepotrivite stilului tău de viaţă sau dimensiunilor tale actuale.

Haine, pantofi şi accesorii de toate culorile

Sunt o iubitoare de culori iar gusturile mele evoluează continuu. Am aflat, în urmă cu ceva vreme care este tipologia mea cromatică şi ce culori mi se potrivesc cel mai bine.

Sunt o iarnă contrastantă – mi se potrivesc deci, culorile puternice, clare, reci şi contrastante. Albastru, verde, roz fuchsia, violet albăstrui, albul pur şi negrul profund.

Dar asta nu înseamnă că am renunţat la celelalte culori care îmi plac: gama de culori tomnatice, culorile neutre sau pastelurile dulci. Doar că acum ştiu că pentru a crea ţinute potrivite tenului meu trebuie să alcătuiesc contraste avantajoase sau să combin culorile calde cu cele reci.

Dacă îţi plac culorile, nu îţi limita opţiunile doar la cele care se potrivesc perfect tenului tău. Poţi crea ţinute minunate şi care să-ţi vină foarte bine şi cu haine în culori “nepotrivite” dacă ştii cum să le asortezi.

Pe de altă parte, dacă iubeşti doar culorile neutre, răsfaţă-te cu toate nuanţele de bleumarin, gri, bej sau maro posibile. Cu cât sunt mai multe, cu atât cresc şansele să creezi asocieri armonioase între piesele unei ţinute.

Poate că te-ai aflat în situaţia de a-ţi spune: “Ah, ce bine ar arăta o bluză olive aici! Dar n-am, aşa că merge şi una neagră”. Chiar dacă ţinuta finală nu arată rău, ştii în sinea ta că ar fi putut să fie mult mai frumoasă şi nu te simţi împăcată.

Aşa încât, cu cât mai multe culori (sau nuanţe ale unui număr limitat de culori, după preferinţe), cu atât mai bine.

Hainele care se poartă pe deasupra – sacouri, jachete, paltoane

O ţinută cu stil este un ansamblu în care contează fiecare element, nu doar rochia sau ceea ce porţi când eşti în interior.

În sezonul rece multe femei consideră că, de vreme ce oricum îşi scot hainele groase când ajung înăuntru, nu e neapărat necesar să poarte haine de exterior asortate ţinutei.

Prin urmare au, drept haine groase, în special jachete şi geci matlasate, rareori paltoane sau jachete elegante.

Este o eroare pe care o conştientizezi imediat ce eşti în situaţia de a merge iarna la un eveniment elegant şi constaţi că nu ai ce să porţi peste rochia ta frumoasă de ocazie.

Eu privesc hainele de exterior – jachete sau paltoane – ca pe nişte piese care fac parte, inseparabil, din ţinuta pe care o port şi care trebuie să se armonizeze stilistic cu celelalte.

Am, prin urmare, mai multe paltoane clasice în culori diferite, jachete matlasate, de stofă, de piele sau denim, cu croieli şi stiluri diferite.

Iar sacourile sunt (alături de jachetele de blugi) piesele mele preferate de toamnă, pe care le port oricând doresc să adaug prestanţă şi eleganţă unei ţinute casual.

În concluzie, ca să ai întotdeauna cu ce să te îmbraci, acordă importanţa cuvenită hainelor de exterior, fie ele sacouri, jachete sau paltoane. Cumpără-ţi cel puţin un palton elegant negru sau în altă culoare neutră, o jachetă de stofă, o geacă matlasată şi mai multe sacouri.

Pantofi şi genţi de diverse stiluri, pentru toate anotimpurile

Pantofii şi genţile sunt principalele accesorii care ar trebui să completeze armonios ţinuta, dar care o pot cu uşurinţă strica, dacă sunt nepotrivite ca stil.

Pantofii, în plus, trebuie să îndeplinească şi condiţia esenţială a comodităţii, căci indiferent cât de bine arăţi, te vei simţi mizerabil dacă te strâng pantofii.

Eu nu mai port de multă vreme tocuri înalte, aşa că în afara unei singure perechi de pantofi cu tocuri de 8 cm, am în garderobă numai tocuri joase şi medii, ortopedice sau platforme moderate.

Desigur, aceasta este o opţiune personală, sunt şi femei care, dimpotrivă, se simt bine numai pe tocuri.

Ceea ce este important, însă, este să ai pantofi de toate tipurile şi într-o gamă de culori variată. Pentru că împrejurările vieţii sunt diverse, ar trebui să ai pantofi office, de ocazie, pantofi sport, ghete, cizme lungi, sandale, balerini şi tenişi.

Fiecare dintre aceste tipuri de încălţări se potriveşte unui anumit gen de ţinută, iar o condiţie esenţială a unei ţinute cu stil este să porţi pantofii potriviţi.

Culorile sunt şi ele importante, căci deşi este atât de răspândită ideea că negrul se potriveşte la orice, nu e o idee bună să porţi la orice ţinută pantofi negri.

Dacă nu te tentează să-ţi cumperi încălţări în culori puternice (roşu, verde, galben, portocaliu) poţi alege totuşi multe nuanţe de maro, bordo, bleumarin, alb sau bej. În plus, indiferent de culoarea ţinutei tale, întotdeauna poţi purta pantofi nude, apropiaţi de culoare pielii, care sunt eleganţi şi alungesc vizual piciorul.

Cât despre genţi, recunosc că am o pasiune specială, mai ales pentru genţile de vară. Pentru că dacă în sezonul rece poţi avea o geantă neagră şi una maro pe care să le porţi la multe ţinute, vara e anotimpul culorilor deschise şi a materialelor uşoare.

Am o frumoasă colecţie de genţi din material textil, împletite sau de pai, pe care îmi place să le port la ţinutele lejere şi relaxate de vară.

Prin urmare, ca să ai poţi alcătui mereu ţinute cu stil ai nevoie de pantofii şi genţile potrivite, de la cele casual, la cele elegante, de iarna până vara.

Colecţia de accesorii: bijuterii, eşarfe şi curele

Din punctul meu de vedere accesoriile sunt cele care dau viaţă unei ţinute. O rochie, sau o combinaţie vestimentară, oricît de frumoasă şi elegantă, este fadă şi lipsită de vitalitate fără accesorii.

Colecţionez accesorii de foarte multă vreme, am bijuterii şi eşarfe chiar şi din vremea când eram studentă. Ori de câte ori văd un colier, o brăţară, o eşarfă, o curea care îmi place, o cumpăr fără şovăială, dacă are un preţ rezonabil.

Spre deosebire de haine, la care mă gîndesc întotdeauna cum se vor integra şi asorta cu alte piese din garderoba mea, la accesorii nu mai fac de mult acest lucru.

Motivul e simplu: indiferent de culoarea sau de forma sa, va exista mereu un moment în care accesoriul respectiv va fi exact piesa de care aveam nevoie pentru a completa în mod fericit o ţinută.

Te îndemn să-ţi iniţiezi propria ta colecţie de accesorii, pe care s-o îmbogăţeşti cu fiecare ocazie, este cel mai bun mod de a aduce varietate şi culoare garderobei tale, fără cheltuieli prea mari.

Concluzia mea

Ca să ai întotdeauna cu ce să te îmbraci – cu stil, frumos şi variat – ai nevoie de o garderobă bogată. Ai nevoie de piese basic, de sacouri şi paltoane, de încălţămintea şi accesoriile potrivite, în toate culorile şi nuanţele care îţi plac.

Desigur, te poţi limita la o garderobă capsulă de 20-30 de piese pe care le poţi combina în fel şi chip. La fel cum, dacă nu eşti pretenţioasă la mâncare poţi să mănânci aceleaşi 7-8 feluri ani de-a rândul. Nu e nimic rău cu o astfel de abordare, ba chiar se poate spune că îţi simplifică viaţa.

Dar chiar dacă înţeleg minimalismul şi care sunt avantajele sale, acesta nu este pentru mine.

Prefer oricând abundenţa (care nu e totuna cu risipa!) şi mă bucur mereu când deschid uşile dressingului şi văd paleta largă de opţiuni pe care o am.

E mult mai bine să ai de unde alege decât să n-ai! Noi, cele care am trăit în comunism ştim cel mai bine asta.

Acestea sunt, dragi prietene, ideile după care mă ghidez în alcătuirea garderobei mele.

Am început să le aplic şi să-mi îmbogăţesc treptat garderoba în urmă cu vreo câţiva ani şi mă bucur că acum nu mi se mai întâmplă (aproape) niciodată să spun că nu am cu ce să mă îmbrac. 🙂

Sper ca unele dintre aceste idei să-ţi fie utile şi ţie şi să te ajute să-ţi construieşti garderoba de care ai nevoie pentru a-ţi exprima cât mai bine stilul personal.

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Ce înseamnă să ai stil?

Cum te îmbraci cu stil după 50 de ani dacă eşti plinuţă

De ce nu sunt minimalistă (şi probabil nu voi fi niciodată)

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
Cum să ai întotdeauna cu ce să te îmbraci
Article Name
Cum să ai întotdeauna cu ce să te îmbraci
Description
Ideile după care mă ghidez în alcătuirea garderobei mele.
Author
MaxineOver50

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *