5 reguli de aur pentru o ţinută de invidiat

Probabil că şi tu, la fel ca milioane de alte femei, eşti nemulţumită de corpul tău. Ţi se pare că ai prea multe kilograme în plus, că nu ai glezne fine, talia subţire şi picioare lungi. Sau orice altceva. Lista defectelor pe care suntem în stare să ni le descoperim când ne privim în oglinda e nesfârşită.

Şi-atunci, fireşte că te întrebi cum să te îmbraci ca să arăţi bine şi să ascunzi aceste defecte, reale sau imaginare.

Am descoperit, ce-i drept, după un lung şir de încercări şi erori, că nu-i aşa de greu să-ţi compui o ţinută frumoasă şi care să te pună în valoare.

Trebuie doar să urmezi câteva reguli, mai degrabă evidente, dar pe care adesea le pierdem din vedere în stresul şi agitaţia fiecărei zile.

1. Păstrează proporţiile

Dacă plecăm de la ideea că silueta clepsidră este cea ideală, trebuie să încercăm să ne proporţionăm ţinuta aşa încât să se apropie cât mai mult de această formă.

De exemplu, dacă ai o siluetă pară, cu şolduri late, umeri mai înguşti şi bust nu foarte mare, încerci să adaugi volum în zona umerilor şi a bustului: porţi sacouri cu umeri marcaţi, bluze cu jabou sau decoltate pe umeri.

În partea de jos alegi fuste minimaliste, care să urmeze îndeaproape liniile corpului sau pantaloni cu croială creion.

Pe de altă parte, dacă ai umerii laţi şi bust proeminent n-o să porţi mâneci bufante sau bluze cu volane pe piept şi fuste cambrate pe şolduri pentru că s-ar crea o disproporţie majoră între partea de sus şi cea de jos a corpului tău.

Ce porţi în cazul ăsta? Fuste cu talia bine marcata şi cu volum, încreţite din talie sau cloş, bluze sau cămăşi care urmăresc linia corpului, decolteuri în V care alungesc bustul, aşa încât partea de jos a corpului să se proporţioneze cu cea superioară.

Îmbracă-te în funcţie de forma corpului şi ţine mereu minte să păstrezi proporţiile ţinutei tale.

2. Poartă măsura potrivită

Să te îmbraci cu haine pe măsura ta, care-ţi vin bine, pare un sfat de bun simţ. Şi totuşi sunt uimitor de multe femei care poartă haine nepotrivite ca marime: fie prea strâmte, fie prea largi.

Dacă te-ai îndrăgostit de o rochie cu o măsura mai mică decat porţi şi ai cumpărat-o, n-ai ce face, trebuie să ai rabdare şi să slăbeşti. Pentru că dacă o porţi acum, o să-ţi scoată în evidenţă toate defectele şi-o să te simţi total inconfortabil.

Pe de altă parte, să zicem că ai slăbit 5 kg. Wow, bravo ţie! 🙂 Dar în cazul ăsta, nu continua să porţi aceeaşi pereche de pantaloni sau aceeaşi fustă care îţi veneau bine când erai mai plinuţă.

Hainele prea largi te fac să pari neglijentă şi neîngrijită, chiar dacă sunt de cea mai bună calitate. Mai ales dacă ai trecut de 50 de ani, evită neapărat hainele mai mari decât măsura ta deoarece îţi dau un aer ponosit şi sărăcăcios.

3. Îmbracă-te potrivit vârstei tale

Aceasta este o regulă care se aplică mai degrabă femeilor trecute de 35 de ani, pentru că tinere care să se îmbrace ca bunica sunt mai puţine.

Pe de altă parte, femei care se apropie sau au trecut de 50 de ani şi se îmbracă precum fetele de 20 sunt destule şi chiar sunt celebre.

Oricât de slabă şi tonifiată ai fi, cănd treci de o anumită vârstă chipul tău îşi pierde acea prospeţime a tinereţii iar a te îmbrăca în ţinute vădit nepotrivite cu vârsta ta este inelegant şi uşor ridicol.

Dacă ai trecut de 35 de ani şi încă mai porţi pantaloni scurţi prea scurţi, fuste mini foarte mulate sau bocanci, ciorapi plasă şi machiaj gotic, ar trebui să-ţi reconsideri puţin alegerile vestimentare.

În engleză asta se numeşte „a mutton dressed as a lamb” şi deşi ai impresia că aşa arăţi mai tânără, efectul este contrar. Poţi cel mult să stârneşti zâmbete compătimitoare.

Fireşte, asta nu înseamnă că dacă ai trecut de 40 de ani ar trebui să te îmbraci în haine fără formă şi culori terne. Poţi să porţi la orice vârstă blugi, geacă de piele, rochii înflorate sau accesorii spectaculoase.

Doar că, odată cu vârsta, stilul tău ar trebui să se rafineze şi să devină mai elegant, chiar dacă rămâne în continuare trendy şi cool.

4. Nu uita accesoriile

Imaginează-ţi doua femei atrăgătoare de aceeaşi vârstă, cu siluete asemănătoare, îmbrăcate amândouă în blugi şi tricou alb.

Una trece pe stradă neobservată, dupa cealaltă întorci capul admirativ. De ce?

Pentru că are o eşarfă în culori vibrante purtată lejer pe umeri. Sau un colier cu un design neobişnuit. Sau poate o poşeta roşie şi nişte pantofi cu vârf ascuţit.

Accesoriile reprezintă cheia stilului personal. Nu are importanţă cât de simplă este ţinuta pe care o porţi, cu accesoriile potrivite o poţi transforma într-una memorabila.

Aşa că renunţă la veşnica ta geantă neagră, care se potriveşte la orice. Nu-ţi mai cumpăra doar pantofi negri sau maro şi nu te mulţumi cu lanţişorul invizibil de aur de la gât.

Fă-ţi o colecţie de eşarfe multicolore. Cumpără-ţi câteva coliere cu pandantiv, nişte brăţări colorate şi doua-trei perechi de cercei spectaculoşi. Dacă e vară, înlocuieşte poşeta neagră cu o geantă de pai sau din material textil.

Învaţă să porţi accesorii şi vei vedea cum orice ţinută, oricât de banală, va trezi priviri admirative.

5. Fii încrezatoare

Da, această ultimă regulă se referă la atitudine şi nu la garderobă, dar este, până la urmă, cea mai importantă.

Felul în care te priveşti tu, pe tine însăţi, iese la iveala şi îşi pune amprenta asupra ţinutei tale.

Dacă ai incredere în alegerile tale, dacă îţi place cum arăţi, dacă ieşi pe uşă încrezătoare şi sigură pe tine, ţinuta pe care o porţi nu poate fi decât câştigătoare.

Sper ca sugestiile mele să-ţi fie de folos şi să te ajute să-ţi creezi ţinute pline de stil, în care să arăţi şi să te simţi grozav.

Pentru că…

Meriţi să fii mereu frumoasă!

Cu drag,

Articole pe care poate le-ai ratat

Cum să arăţi mai înaltă şi mai slabă fără bătaie de cap

Detaliile care fac diferenţa

Cum să integrezi trendurile în garderoba ta după 50 de ani

Dacă articolul ţi-a plăcut dă-i un Like şi recomandă-l şi prietenelor tale printr-un Share. Iar dacă vrei să afli când postez un nou articol, dă un Follow la pagina mea de Facebook.

Summary
5 reguli de aur pentru o ţinută de invidiat
Article Name
5 reguli de aur pentru o ţinută de invidiat
Description
Păstrează proporţiile, poartă măsura potrivită, îmbracă-te potrivit vârstei, nu uita de accesorii, fii încrezătoare.
Author
Maxine Over 50

8 Comments

  • Pusa Raisa

    Draga mea esti minunata , te admir mult pe tine cat si tinutele tale .Ai dreptate in tot ceea ce spui in articol si cu siguranta trebuie sa avem aceste lucruri in vedere .Multumesc pentru tot .

  • Carmen

    Va apreciez tinutele, bogatia de accesorii de care dispuneti si modul cum le combinati. Cred ca mi.a placut cam tot ce am vazut pana acum, cu o singura exceptie: la tinuta rosu negru din acest articol, nu cred ca se potrivesc espadrilele si cosul de paie. Este doar parerea mea!

  • Kate

    Buna ziua,
    In ultima poza postata aveti o rochita superba rosie ( eu asa o percep ca nuanta ). Imi puteti spune va rog de unde este ? Caut de ceva timp si nu am gasit ceva o singura culoarea vibranta si simpla. Va multumesc ! O zi superba ! Va ador ! Spor in toate !

    • Violeta

      Draga Maxine, peste 8 luni implinesc 50 de ani.
      Intr-o zi sora mea mi-a trimis link-ul cu blogul tau, spunandu-mi “m-am gandit la tine si stilul tau, cand am vazut tinutele ei elegante”. A fost cel mai frumos compliment primit in ultima vreme 🙂
      Te urmaresc cu drag si ce e drept, inca mai am dificultati in alegerea tinutei potrivite.

      Cateva operatii mi-au “deformat” putin umerii (am ligamentele infectate peste tot) partea de sus a bratelor, dar asta nu ma impiedica sa fiu eleganta, in limita bunului simt.
      De aceea vreau sa iti spun ca te admir ENORM pentru felul tau de a fi, dar mai ales pentru munca ta depusa acestui blog!
      Cu respect, Violeta H.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *